Verhuren vakantiewoning

Wetgeving voor verhuur van vakantiewoningen.

Vakantiewoningen zijn onder andere woningen die volledig of per kamer worden verhuurd, voor minder dan twee maanden.

Niet inbegrepen zijn dus periodes van langer dan twee maanden, gratis diensten, de landelijke woningen en de woningen die uit drie of meerdere huizen bestaan.

De regering legt een reeks vereisten vast waaraan voldaan moet worden:

 1. Beschikken over de bewoonbaarheidsvergunning.

 2. De kamers moeten een rechtstreekse ventilatie naar buiten toe hebben of naar een patio of een soort systeem van verduistering van de ramen.

 3. Voorzien zijn van meubels en huishoudartikelen.

 4. Voorzien zijn van verwarming en airconditioning.

 5. Een verbanddoos of verbandkastje hebben.

 6. Beschikken over toeristische informatie in de zone.

 7. Beschikken over Klachtenformulieren op een zichtbare plaats binnen de woning.

 8. Schoonmaak van de woning bij aankomst en vertrek van de cliënten.

 9. Linnengoed en handdoeken ter beschikking hebben.

 10. Een telefoonnummer van een contactpersoon voor de huurder ter beschikking hebben.

 11. Informatie en handleidingen van de huishoudelijke apparaten ter beschikking stellen van de huurder.

 12. Een huishoudelijk reglement hebben, die de huurders ter hand is gesteld.

Er wordt ook bepaald dat op het moment van aankomst de gasten een document overhandigd krijgen waarin op zijn minst de naam vermeld staat van de verhuurder of beheerder, de inschrijvingscode bij het Register voor Toerisme van de provincie waarin het huurobject zich bevindt, het aantal personen die de woning zullen gebruiken, de datum van aankomst en vertrek, de totale prijs van het verblijf en een telefoonnummer van de beheerder of verhuurder.

De inschrijving dient bij het Register voor Toerisme van de betreffende provincie gedaan worden, voordat men met de verhuuractiviteiten aanvangt en dient het kadasterreferentienummer en de bewoonbaarheidsvergunning te vermelden.

Naast de vereisten waaraan alle woningen dienen te voldoen, dient rekening gehouden te worden met de volgende factoren:

1.- De woning dient te beschikken over de Vergunning van eerste bewoning.

Een voorwaarde om een woning te registreren is dat de eigenaar dient te beschikken over een vergunning van eerste bewoning.

2.- Inspectie van de woning in Spanje.

Nadat u uw woning heeft geregistreerd, zullen de bevoegde autoriteiten uw woning inspecteren om te zien of de woning voldoet aan de opgelegde vereisten. Deze inspectie vindt plaats ongeveer twee weken na de registratie.

3.- Inschrijvingsformulier met gegevens van de reizigers.

Het is ook een verplichting om een inschrijvingsformulier in te vullen met de gegevens van alle personen ouder dan 16 jaar die in de woning zullen verblijven.

Beschikt u niet over zulke formulieren, dan kunt u deze rechtstreeks van de website van het Spaans Staatsblad downloaden

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2003-13865

4.- Inschrijvingsboek.

Alle inschrijvingsformulieren dienen in een registratieboek te worden bijgehouden. Deze worden in chronologische orden en voor een periode van 3 jaar bijgehouden.

5.- Informatie doorgeven aan de politie.

De informatie van deze formulieren dient aan het ministerie van binnenlandse zaken ( politie) te worden meegedeeld binnen de 24 uur nadat de reiziger zich bij u heeft geregistreerd in uw woning.

6.- Belasting op de huurinkomsten.

Natuurlijke personen die niet resident zijn en eigenaar zijn van een onroerende zaak in Spanje, zijn verplicht de Spaanse inkomstenbelasting voor niet-residenten te betalen enkel en alleen door het feit eigenaar te zijn van de woning, maar indien ze daarnaast ook de woning verhuren, dient ook driemaandelijks op deze inkomsten belasting te worden betaald.

De straffen die kunnen worden opgelegd voor de niet-nakoming worden onderverdeeld in lichte, zware en heel zware straffen en kunnen oplopen tot 150.000€ voor de zwaarste overtreding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huren Verhuren Wonen

huren van een woning

huren van een woning De woorden “Arrendamiento” en “Alquiler” betekenen hetzelfde, te weten huur. Het huurcontract van een woning is een overeenkomst waarmee de eigenaar van een woning (de verhuurder) het gebruik van genoemde woning afstaat aan een andere persoon (de huurder) die het voor een bepaalde tijd gebruikt als zijnde zijn gangbare en permanente […]

Lees Meer
Kopen Hulp en Advies Verkopen Wonen

Tips bij het kopen in Spanje

ALGEMEEN Teken geen koopcontract voordat u de plaats en de omgeving van het object kent. Teken niet voordat u er zeker van bent dat u het huis kunt gebruiken zoals u wilt (klimaat, verkeersverbindingen). Zet nooit uw handtekening onder een koopcontract, of onder welk ander belangrijk document dan ook, dat u niet in zijn geheel […]

Lees Meer