Een huis kopen

WAT WILT U KOPEN ?

Wat u wilt kopen is geheel afhankelijk van de eisen die u stelt.
Koopt u het louter en alleen voor uw vakanties of bent u van plan er permanent te gaan wonen?

Of koopt u op grond van investeringsgedachten?

Het hangt ook af van de grootte van het gezin, uw belangstelling voor sport en cultuur (golf, tennis, zeilen, muziek, theater, enz.) en uw budget.

Er is keuze genoeg op het gebied van appartementen, terrashuizen en kleine en grote villa’s.

Vergeet niet de verkoopmogelijkheden op langere termijn in uw overwegingen te betrekken.

Ga niet teveel af op uw individuele smaak, maar houdt rekening met de algemene kooptrend.

Vaak is het verstandig om met een kleiner huis te beginnen.

Een huis dat later weer gemakkelijk is te verkopen.

U kunt een reeds bestaand huis, een nieuw huis of een nog in aanbouw zijnde huis kopen. Ze hebben alle hun voor- en nadelen.

 1. Een reeds bestaand huis heeft het voordeel dat je ziet wat je koopt en weet wat er voor en naast je staat en de tuin is vaak al volgroeid. Daartegenover zijn de prijzen vaak naar verhouding duurder dan bij nieuwbouw en moet je goed op de technische toestand van het huis letten en op de verborgen gebreken. Oudere huizen zijn vaak met minder goede materialen gebouwd en voldoen niet aan de huidige normen. Het repareren van oude huizen kan soms duur uitvallen.
 2. Een nieuw gebouwd huis is vaak met betere materialen gebouwd en voldoet meer aan de huidige eisen. Maar een huis dat al compleet wordt opgeleverd door de bouwer of projectontwikkelaar zal vaak duurder zijn, omdat de verkoper de investeringen en een risicocompensatie doorberekent.
 3. Een huis in aanbouw (of nog te bouwen) is vaak lager geprijsd en meestal kunt u uw eigen wensen kenbaar maken. Om teleurstelling te voorkomen bij niet afgebouwde huizen, is het raadzaam te kopen van goed bekend staande bedrijven en te betalen overeenkomstig de bouwfasen.

 

HOE VINDT U ONROEREND GOED ?

Er zijn meerdere manieren  om onroerend goed in Spanje te vinden.

 • U kunt advertenties in de Nederlandse kranten en tijdschriften uitpluizen en informatie opvragen van deze adverteerders, vaak Nederlandse agenten van een Spaanse makelaar of verkoop organisatie. Dergelijke advertenties verschijnen steeds minder in de kranten, omdat internet die mogelijkheid heeft overgenomen.
 • U kunt de vele websites bezoeken die Spaans onroerend goed aanbieden. Kies ook hier voor websites die hun aanbod ook adverteren in het Nederlands.
 • U kunt de diverse speciale beurzen bezoeken, waar Spaans onroerend goed aangeboden wordt.
 • U kunt ook naar Spanje reizen en zelf een makelaar of verkooporganisatie zoeken. Dat hier serieuze risico’s aan verbonden zijn spreekt voor zich.
 • U kunt ook een serieuze Spaanse makelaar nemen, die Nederlands spreekt, als aankoopmakelaar, zodat deze voor u op zoek gaat naar voor u geschikt onroerend goed. Dit is de beste methode, als u een echt betrouwbare en serieuze makelaar kunt vinden, echter de kosten van een dergelijke zoekopdracht verhogen natuurlijk uw aankoopprijs.

Wij raden u aan een makelaar te nemen die al langer op de Spaanse huizenmarkt werkzaam is. Vraag informatie van verschillende verkooporganisaties aan zodat u vergelijkingsmateriaal heeft. Onderzoek of de desbetreffende verkooporganisatie legaal is. Informeer hiervoor bij Spanje Help Desk, die een fors aantal makelaars en verkooporganisaties kent en u hierover objectief kan informeren.
Maak bij voorkeur geen gebruik van de door verkooporganisaties aangeboden driedaagse bezichtigingreizen, omdat u tijdens deze reizen meestal geen moment vrij wordt gelaten door de verkopers en derhalve niet in staat bent zich een goed beeld te vormen van de mogelijkheden die er verder nog zijn. Ook gebruiken de meeste organisaties die dergelijk reisjes verzorgen vaak uiterst onplezierige verkoopmethoden, waardoor men u probeert te verplichten om tot verkoop over te gaan. Als u naar Spanje gaat voor bezichtiging ga dan op eigen gelegenheid, probeer geen kortingen of snoepreisjes te verkrijgen, want die betaald u uiteindelijk dubbel en dwars terug. Hoe minder verplichtingen u aan de makelaar of verkooporganisatie heeft hoe beter het is.
Het is belangrijk te weten dat in Spanje alleen de volgende categorieën personen legaal onroerend goed mogen verkopen:

 1. de eigenaar van het onroerend goed
 2. een door hem tot verkoop gevolmachtigde (poder)
 3. een geregistreerde erkende makelaar.

Spanje kent twee goede makelaarsverenigingen de API en het GIPE. Leden van deze verenigingen hebben een examen afgelegd als makelaar, zijn gebonden aan beroepsregels en hebben een  verzekering afgesloten tegen beroepsaansprakelijkheid, een en ander te vergelijken met een NVM makelaar in Nederland.
Hoewel het lidmaatschap geen garantie is voor goed werk, heeft u bij leden van deze organisaties toch een indicatie van een serieus werkende makelaar.

Nederlandse makelaars die geen Spaanse erkenning hebben zoals hierboven omschreven zijn in Spanje niet aansprakelijk te stellen en missen meestal de vakkennis om goed te werken in de Spaanse markt, ook al zijn deze mensen in Nederland aangesloten bij de NVM of een andere makelaarsorganisatie.

Vraag in zo´n geval om de erkenning van de Spaanse makelaar waar zij mee samen werken. Is die er niet, ga dan liever naar een ander.

Indien u in contact komt met een verkoper die van u verlangt betalingen in het buitenland (dus buiten Spanje) te doen of in een andere valuta dan Euro’s, let dan extra op.

Dit soort verkopers heeft dan duidelijk belang bij het omzeilen van de regels. Het is erg moeilijk en kostbaar om, in geval van problemen, recht te krijgen.

Wij drukken u dan ook op het hart uw contract door een deskundige zoals Accountnet te laten beoordelen alvorens u wat dan ook ondertekent.

Elke eerlijke verkoper kan het zich veroorloven zijn aanbod te laten controleren.

Bij uw besluitvorming moet u ook de bereikbaarheid van uw thuisland naar de plaats waar u denkt te kopen betrekken.

Zo zijn de Balearen en de Canarische Eilanden in feite alleen eenvoudig te bereiken met het vliegtuig omdat de bootreis lastig en duur is.

Het vasteland kan bereikt worden per vliegtuig, bus, auto of zelfs per trein.

Tegenwoordig kunt u van La Jonquera (grens Frankrijk/Spanje) tot diep in Andalucia met de auto over zeer goede snelwegen rijden.

Reizen per bus gaat tegenwoordig bijna net zo snel als de reis per auto en kan soms goedkoper zijn. De bussen gaan nu vanaf de meeste grote steden in West-Europa naar vrijwel alle toeristencentra. Zij kunnen goed van pas komen indien u meer bagage mee wilt nemen dan u per vliegtuig wordt toegestaan en u de langere reistijd op de koop toeneemt.

Het goedkoopst reist u vandaag de dag met het vliegtuig.

KOPEN ALS BELEGGING

Zoals al eerder aangegeven verwachten wij dat de onroerend goed markt de komende jaren nog steeds een stijgende tendens te zien zal geven, alhoewel dat niet meer zo spectaculair zal zijn als in de afgelopen jaren. Ook zal dit van gebied tot gebied sterk kunnen verschillen.

Wij baseren dit op de volgende punten:

De prijzen van onroerend goed in Spanje en met name aan de Costa Blanca en Murcia zijn in verhouding met vergelijkbare Europese locaties nog steeds erg laag (vergelijk de prijzen aan de Costa del Sol en de Riviera met de Costa Blanca)

 • De rente is ook in Spanje op een dieptepunt
 • Er is een enorme trek van “Baby boomers” welke nu 60 jaar en ouder zijn en welke over ruim voldoende financiële middelen beschikken naar die gebieden in Europa, die een beter leefklimaat hebben dan het kille en overvolle Nederland en België (en andere Noord Europese landen)
 • Door de Europese eenwording zullen ook de prijzen van onroerend goed tot op zekere hoogte genivelleerd worden.
 • Er ontstaat steeds meer vraag naar fraaie huurobjecten voor de steeds groter wordende groep van vakantiegangers.

U kunt zelf een of meer panden voor belegging kopen en deze dan verhuren of na renovatie weer doorverkopen, interessanter is het om te investeren.

WAARDEVERHOGING VAN SPAANS ONROEREND GOED

Enige jaren geleden bood de Spaanse onroerend goed markt oneindige mogelijkheden.

U kon bij wijze van spreken elk stuk land of elk stuk huis kopen en er zeker van zijn dat dit het volgende jaar een hogere waarde had.

Deze waardestijging werd door verkopers gebruikt als het belangrijkste argument om een huis te kopen.

En vaak lieten kopers zich hierdoor verleiden tot aankoop van meer dan één bezit.

De afgelopen tien jaar was dit totaal anders.

De algemene tendens veranderde, mede door de toen erg slechte service en de vele faillissementen.

Gedurende die periode daalde  de waarde van onroerend goed in sommige delen van Spanje fors.

Het lijkt er thans op, dat de prijzen thans enigszins gestabiliseerd zijn en dat wij normale waardestijgingen kunnen verwachten van een paar punten boven de inflatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huren Verhuren Wonen

huren van een woning

huren van een woning De woorden “Arrendamiento” en “Alquiler” betekenen hetzelfde, te weten huur. Het huurcontract van een woning is een overeenkomst waarmee de eigenaar van een woning (de verhuurder) het gebruik van genoemde woning afstaat aan een andere persoon (de huurder) die het voor een bepaalde tijd gebruikt als zijnde zijn gangbare en permanente […]

Lees Meer
Kopen Hulp en Advies Verkopen Wonen

Tips bij het kopen in Spanje

ALGEMEEN Teken geen koopcontract voordat u de plaats en de omgeving van het object kent. Teken niet voordat u er zeker van bent dat u het huis kunt gebruiken zoals u wilt (klimaat, verkeersverbindingen). Zet nooit uw handtekening onder een koopcontract, of onder welk ander belangrijk document dan ook, dat u niet in zijn geheel […]

Lees Meer